Пилатес ще ви помогне да опознаете тялото си

Пилатес ще ви помогне да опознаете тялото си

Животът ни става по-забързан и натоварен и макар да е пълноценен, понякога се чувстваме прекомерно напрегнати, стресирани и уморени. Имаме чувството, че не ни  достигат сили да се справим с всичко.

Пилатес ще ви помогне да опознаете тялото си и същевременно да го укрепите. Силно тяло, от своя страна, ще ви даде възможност да посрещате ежедневните физически натоварвания.

Въпреки това ползата от Пилатес не е само физическа: с укрепването на тялото укрепва и духът ви. По-успешно ще се справяте с напрегнатото ежедневие, ще подобрите концентрацията си, ще се разтоварвате по-лесно в края на деня. Накратко, редовното упражняване на Пилатес ще подобри качеството ви на живот.

Пилатес ни учи, че равновесието между чист въздух, здрав сън, балансирано хранене и упражнения е от жизнена важност за всеки човек, и счита, че съвременния начин на живот пречи за постигането на оптимално здраве.

Според него средностатистическият човек е с „отпуснато тяло, приведени рамене, безизразни очи, отслабнали мускули и намалена жизненост.“

По неговите думи постиженията на съвременната цивилизаця като телефони, автомобили и икономическото напрежение допринася за често срещащата се нервна преумора и нарушено здраве, затова той създава контрологията като начин да се компенсират тези въздействия.

Пилатес разглежда тялото на нервно-мускулно равнище и разработва своя режим така, че да включва много елементи, да обединява духа и тялото и с помощта на контрологията да дава възможност на човек да упражнява контрол над мускулите си.

Той разучава развитието на мускулите и обръща внимание както на гъвкавостта така и на силата им.

Целта на контрологията е да се „раздвижи забавеното кръвообращение , за да изпълнява задълженията си по-ефективно – да изхвърля чрез кръвния поток умората, натрупана от физическа и умствена дейност. Така мозъкът се пречиства, а волята започва да работи“. (Пилатес 1945г.)

Пилатес счита своята техника за нещо много повече от система упражнения и описва контрологията като процес за „изграждането на умението да се наложи силата на ума над тялото“, което води до по-добро самочувствие и самоувереност.

Още от времето, когато Джоузев Пилатес разработва тази система, тя придобива голяма популярност и е една от най-често използваните комбинирани системи за тренировка на тялото и духа, спечелила последователи навсякъде по света.

източник: Алън Хърдман – Пилатес лесни упражнения за дома, работата и пътуването

Пилатес с Гери ! Разгледайте графика и направете резервация за тренировка от тук ! 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *