fbpx

Дишане в Пилатес

Дишане в Пилатес
20.01.2017 No Comments Блог Гери

Дишане

Целта на дишането е въздухът да влиза в белите дробове и да излиза от тях, за да снабдява тялото с кислород, необходим за хранителните вещества в тъканите и за да изхвърля въглеродния диоксид. При физическо натоварване тялото се нуждае от повече кислород. Следователно, като използвате различните мускули, можете да увеличите капацитета на белите си дробове и пулса, за да ускорите преноса на кислород в кръвоносната система.

При дишане движенията на тялото могат да бъдат коремни, с гръдния кош или и двете. При коремното дишане при вдишане диафрагмата слиза надолу, притиска коремните органи, което причинява изпъкване на коремната стена навън. Така обемът на гръдния кош се увеличава и побира повече въздух. При издишване гиафрагмата се отпуска и повдига нагоре, като изтласква въздуха навън от белите дробове. При гръдно дишане ребрата се повдигат от междуребрените мускули, подпомагани от трапецовидния мускул на гръба. Това увеличава диаметъра на гръдния кош, в белите дробове нахлува въздух, при отпускането на тези мускули въздухът се изпласква навън.

 

За упражненията в системата Пилатес е необходимо да приберем навътре коремните мускули и да използваме гръдно дишане. За да го упражните, легнете по гръб и поставете длани върху ребрата, така че средните ви пръсти да докосват под гръдната кост. Леко приберете коремните мускули и не издувайте корема, а оставете въздухът да разширява странично гръдния кош. При вдишване ребрата ви ще се притиснат в дланите и това ще раздели до някъде средните пръсти на ръцете. При издишване ребрата ще се приберат навътре и средните ви пръсти ще се допрът отново. Не забравяйте, че гръдния кош не трябва да се издига нагоре, а да се разширява встрани. Практикувайте така, докато добиете увереност, че можете да го изпълнявате, без дланите ви да бъдат там.

Трябва да поддържате това гръдно дишане по време на упражненията: ще откриете, че с увеличаване интензивността на упражненията нуждата от правилно дишане нараства. Целта ни е да увеличим издръжливостта на мускулите, които натоварваме, затова е наложително да дишаме правилно по време на изпълнение на движенията. В никакъв случай на задържайте дъха. Много от упражненията са дадени с начини на дишане, който ще ви помогне да се фокусирате върху движенията и да поддържате по-лесно дишането, особено при увеличаване трудността на упражнението. Повечето хора установяват, че поддържането на дишането е последната част от упражнението, която следва да бъде изпълнена. Това е нормално, защото трябва да се концентрираме върху движенията и поддържането на опорните мускули в кръста: за това продължавайте да дишате и ако усетите, че задържате дъха си, намалете интензивността или прекратете упражнението.

източник:

Пилатес – Матю Олдрич

Пилатес с Гери ! Разгледайте графика и направете резервация за тренировка от тук !

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *