fbpx

Функционални възможности на женския организъм при различни видове физическо натоварване

Функционални възможности на женския организъм при различни видове физическо натоварване
13.11.2017 No Comments Блог Гери

Функционални възможности на женския организъм при различни видове физическо натоварване

Системните занимания на жените с физически упражнения и спорт въздействат върху техните системи от органи по същия благоприятен начин, както при мъжете. Но морфо-физиологичните особености на жената повече или по-малко ограничават нeйната работоспособност и развитието на качествата сила, бързина и издръжливост. Установено е, че физическата работоспособност и развитието на качествата сила, бързина и издръжливост. Установено е, че физическата работоспособност на неспортуващи жени е около 60-70% от работоспособността на неспортуващи мъже. Различията във функционалната способност на двата пола проличава по-ясно в процеса на системната спортнотренировъчна работа.

Във връзка с функционалните възможности на жената за силови натоварвани и за натоварвания за издръжливост практическо значение имат следните фактори:

  1. Съдържанието на андрогенни хормони у жените е по-ниско в сравнение с това у мъжете, по-слаба у тях е и асимилацията на белтъчни вещества в мускулната тъкан. Това ограничава възможността за натрупване на мускулна маса и логично – за силови натоварвания, абсолютната сила на горните крайници на физически натренирани жени е 50-60% от силата на натренирани мъже, на долните крайници – около 72%, а на трупа – около 64% от тази на мъжете.
  2. Поради по-големия процент подкожна тлъстина тъкан у жената, тя носи по-голям „излишен баласт“ при еднаква мускулна маса с тази на мъжа, приемайки, че във физиологино-биохимично отношение подкожните тлъстини са „неактивна маса“. Известна е например позитивната корелация между мускулната сила и бързината на бягане, поради което потенциалните възможности на жената с скоростни спортни дисциплини при равни други условия с мъжете са по-ниски. Това важи и за „скоростната издръжливост“, като се има предвид и по-ниската максимална аеробна мощ при жени.
  3. При жените отношението на телесната повърхност към активната телесна маса е по-голямо, отколкото при мъжете. Това обяснява по-слабата топлинна регулация у жените, обусловена от по-малкото количество работна мускулатура у тях. Същевременно женското тяло излъчва повече топлина вследствие на релативно по-голямата му повърхност и затова жените понасят по-леко топлинен стрес.
  4. Вероятно действието на естрогенните хормони спомага за „отварянето“ на повече периферни капилярни съдове и за по-голяма кожна вазодилатация. С това се увеличава кръвният поток към кожната повърхност и се улеснява охлаждането на тялото.
  5. Отбелязание фактори (2-4) донякъде благоприятстват работоспособността на жените при натоварвания за издръжливост. Ето защо за разлика от силовата тренировка, благоприятният ефект от тренировката за издръжливост в редица случаи доближава постиженията на жените до тези на мъжете – световната тренировъчно-състезателна практика през последните години потвърждава това. Но пределните по тежест физически натоварвания могат да увредят женския организъм, и то по-тежко, отколкото мъжкия.

 

 

източници: проф. Гавраийски В., проф. Стефанова Д., проф. Киселкова Е., проф. Бичев К., Физиология на човека с физиология на спорта, Част трета, Нови знания, София, 2006

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *