fbpx

Как затлъстяването влияе върху здравето на ставите ни?

Как затлъстяването влияе върху здравето на ставите ни?
27.07.2019 No Comments Блог Гери

Как затлъстяването влияе върху здравето на ставите ни?

Стави и наднормено тегло – един порочен кръг, от който трябва да излезем!

Съвременните технологии, предназначени да облекчат живота ни, водят до това, че човек постепенно практически спира да се движи. Във връзка с това (като следствие от значителното понижаване на енергийните загуби) възниква затлъстяване.

По-голямата част от затлъстелите възрастни са били със затлъстяване още от детска възраст.

Все по-трайно навлизащата глобализация на живота на децата води до намалена двигателна активност, която от своя страна, предизвиква негативни промени в растежа на детския организъм. Една от тези промени, настъпващи у децата и за която се говори през последните 15 години е нарушената обмяна на веществата и затлъстяване. (1)

Натоварването на ставите се увеличава с всеки излишен килограм

Заболяванията на ставите и наднорменото тегло зависят пряко едно от друго. Затлъстяването в една или друга степен при човек, който страда от деформираща остеоартроза, е нещо обичайно. При пълния човек натоварването върху ставите на гръбнака и долните крайници се повишава значително.

Например – за опора на кондилите на бедрената кост в коленната става служат менискусите, чиято площ е 14.5 см². Ако теглото на човек е не повече от 70 кг, то натоварването на 1 см² менискуси е около 4.5 кг. Пропорционално на увеличаването на телесната маса расте и натоварването върху опорната повърхност на ставите. При телесна маса 100 кг натоварването се увеличава до 7 кг, а при 120 кг – около 8 кг и т.н. Колкото по-голямо натоварване изпитват ставите всеки ден, толкова по-бързо се износват те.

Последиците от затлъстяването върху ставите

Освен натоварването върху ставните структури, затлъстяването се отразява негативно върху кръво- и лимфообращението, във връзка с което в ставите и тъканите се наблюдават застой. Ставните тъкани не получават питателни вещества в необходимия обем. Пълните хора са подложени и на повишен риск от развитие на плоско стъпало.

Затлъстяването е свързано с нарушения на обмена на веществата, които предизвикват невъзпалителни заболявания на гръбнака и долните крайници, като в този случай патологиите увреждат хрущялната тъкан на ставите и междупрешленните дискове. В размекнатия хрущял се образуват пукнатини и той започва да се разрушава. Ставните краища на костите се доближават един до друг и при движение между тях възниква прекалено голямо триене.

Организмът се опитва да поправи тази ситуация, вследствие на което костната тъкан се разраства по краищата на ставната повърхност и се образуват шипове. Тези образувания (т.нар. остеофити) могат да травмират ставния джоб и връзките. Най-тежко тази патология се отразява върху глезените, тазобедрените и коленните стави.

Признаци за увреждане на ставите заради затлъстяване

Началните стадии на заболяването обикновено протичат без симптоми, но се наблюдава пукане в ставите и бързо уморяване. След известно време започват болки при движение, занимания със спорт и продължително ходене. Ако човек изпитва усилваща се след като започне да се движи болка, която впоследствие намалява, а вечерта може да се усили до краен предел, то това свидетелства за прогресираща патология.

Постоянно усилващата се болка кара мускулите да се съкращават рефлекторно, заради което се увеличава още повече натоварването върху ставните повърхности на хрущялите и костите. В този случай хората често се оплакват от затруднено движение при разгъване и сгъване, при ходене. Всички тези симптоми причиняват неудобства и принуждават човек да променя живота, с който е свикнал. Хората, които страдат от затлъстяване, започват да се движат по-малко, спират да спортуват. Това се превръща в един порочен кръг.

Как да се борим с болестите на ставите при затлъстяване?

По принцип, в този случай специалистите изписват многобройни лекарства, които намаляват болката и възпалението, а освен това препоръчват и физиотерапевтично лечение. Но ключовият фактор трябва да е желанието на човека да отслабне. Отслабването изисква особен хранителен режим, използване на продукти за отслабване, храни, богати на калций, да се изключат от менюто храните, богати на захар, шоколадът, сладкишите. Трябва да се употребяват колкото може повече плодове и зеленчуци, богати на полезни витамини и вещества. Важен аспект за понижаване на телесното тегло е и намаляване количеството приемана храна. (2)

 

източници:

  1.  Д. Господинов, Спорт и наука 5/2012, Върху проблема за затлъстяването на учениците от начална училищна възраст
  2. stavite.com

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *