fbpx

Основните елементи в Пилатес комплекса на земя

Основните елементи в Пилатес комплекса на земя
26.06.2016 No Comments Блог Гери

Основните елементи в усвояването на Пилатес комплекса на земя са:

 1. Определяне на тялото – торсът обхваща пространството от черепа до седалището, там се намира енергийната централа и всички главни органи. При изпълнението на упражненията се включват и мускулите на ръцете и краката, но всички упражнения Пилатес започват от енергийната централа.
 2. Енергийна централа – това са мускулите на корема, кръста седалището и хълбоците. При изпълнението на упражненията на земя се работи от енергийната централа.
 3. Прибиране – изтегляне на корема, притискане на пъпа към гръбнака. Това прави коремната стена плоска, засилва и разтяга мускулите на кръста. Корема остава стегнат, поемаме въздух и издишаме от дробовете.
 4. Огъване и издължаване – при метода Пилатес мускулите се издължават навън. Не се използва само съкратителната възможност на мускулите, набляга се на тяхното издължаване.
 5. Интегрирано изолиране – най-важното при изпълнението на комплекса е съсредоточаването по време на изпълнение на упражненията. Всички мускули участват при изпълнение на упражнението, дори и тези които участват в стабилизирането на упражнението.
 6. Стабилизиране с помощта на стойка Пилатес – краката са събрани, пръстите отворени на вън, петите събрани, колената са меки стягаме вътрешната горна част на бедрата.
 7. Контрол на мускулите без напрежение – изпълняваме движенията естествено, без да изпълняваме до отказ или да задържаме дъх.
 8. Оплаквания и травми, за да бъдат избегнати е необходимо упражненията да следват естествения ритъм на човека, съчетано с дишането. Когато усетим силно болка в която и да е част от тялото, вероятно не изпълняваме правилно упражнението или не сме физически подготвени все още за неговото качествено изпълнение. Тогава е необходимо да спрем и да заместим с по облекчен вариант и да се концентрираме над изпълнението, за да можем да се коригираме сами.
 9. Изпъване на врата – трябва да изпълняваме без да има напрежение в раменете, притискаме врата към постелката в легнало положение или изтегляме нагоре към темето когато сме седнали.

 

Пилатес комплексът на земя включва упражнения, които се разделят на три групи:

 • Начинаещи: служат за въвеждане и подготвяне на тялото за изпълнение на по-сложните упражнения.
 • Средно напреднали: използват се упражненията за начинаещи в усложнен вариант и се прибавят нови.
 • Напреднали: за тях се изисква много по-голяма концентрация, сила, издръжливост и гъвкавост, която постепенно сме придобили чрез упражненията от предходните групи.

Основна задача при изпълнението на упражнения от всички групи е да се вслушваме в тялото си и нищо не трябва да ни причинява болка при изпълнението. Изпълняваме плавно всяко едно движение, като наблягаме на концентрацията и контрола и се наслаждаваме на всяко едно движение.

източник: Методът Пилатес – Брук Сайлър

Пилатес с Гери ! Разгледайте графика и направете резервация от тук или по телефона.

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *