fbpx

Разлика между външно вдишване и вътрешно вдишване

Разлика между външно вдишване и вътрешно вдишване
15.10.2021 1 Comment Блог Гери

Разлика между външно вдишване и вътрешно вдишване

Какво е външно дишане?

Външното дишане описва дишането, което се случва между външната среда и клетките на тялото.
Външното дишане се състои от два етапа:
 • дишане
 • Газова борса
Първият етап включва вентилация или дишане, което е постъпването на кислород в тялото и изхвърлянето на въглероден диоксид извън тялото.
Вторият етап включва обмен на газове между кръвните капиляри и алвеолите на белите дробове. Алвеолите са тънкостенни кръгли форми (или въздушни торбички), които се срещат в групи в белите дробове. Има няколко от тези въздушни торбички, опаковани заедно за увеличаване на повърхността за обмен на газ.
Газовете се движат между клетките при външно дишане. Вдишаният кислород дифундира от алвеолите в кръвта на капилярите. Там кислородът се свързва обратимо към хема (желязо) на хемоглобина на червената кръвна клетка.
Въглеродният диоксид, който се свързва с аминокиселина в кръвта, се отделя от червените кръвни клетки, за да бъде издишан от тялото. Кръвните клетки транспортират газовете около тялото. Така се постига оксигенация на телесните клетки и отстраняване на отпадните продукти.
Много животни нямат бели дробове за обмен на газ. Животните като рибите, които живеят във вода, имат хриле вместо белите дробове, а някои животни във вода също могат да използват кожата като повърхност за обмен на газ.
Важното е, че газообменната повърхност трябва да се поддържа влажна, за да могат да се обменят газове. При сухоземните животни тези повърхности се поддържат влажни, например чрез производство на слуз в белите дробове.
Кислородът е необходим за вътрешно дишане, поради което външното дишане е от решаващо значение за поддържането на клетките ни живи. Много малко организми могат да продължат да претърпят клетъчно дишане при липса на кислород.

Какво е вътрешно дишане?

Вътрешното дишане се осъществява в клетките на тялото и включва всички клетки на тялото, а не само клетките на белите дробове. Той използва кислород за разграждане на молекулите, за да освободи енергия под формата на аденозин трифосфат (АТФ). Вътрешното дишане често се нарича клетъчно дишане, тъй като се случва вътре в клетката.
Вътрешното клетъчно дишане може да протече под две форми:
 • Аеробно дишане, което изисква кислород
  Анаеробно дишане (известно също като ферментация), което не изисква кислород
Клетките на повечето живи организми не могат да преживеят дълги периоди на анаеробно дишане и затова е необходим кислород. Аеробното дишане генерира големи количества енергия като АТФ, докато анаеробното дишане не може да произвежда много енергия (АТФ).
Аеробното дишане включва три етапа:
 1. Гликолиза (разделяне на захар), която се случва в цитоплазмата
 2. Цикъл на Креб, който се среща в матрицата на митохондриона
 3. Окислително фосфорилиране, което се случва през мембраната на митохондриона.
Кислородът е крайният приемник на електрон на това, което е известно като електронно-транспортна верига, открита в последния етап, окислително фосфорилиране, на аеробно клетъчно дишане. Кислородът осигурява сила за задвижване на транспорта на електрони по веригата. Докато електроните се движат през мембраната, ATP се формира от ADP.
Водата и въглеродният диоксид се произвеждат като отпадни продукти на вътрешното клетъчно дишане. Водата се образува, когато протоните се комбинират с кислород в края на електроннотранспортната верига.

Разлика между външно вдишване и вътрешно вдишване

местоположение:

Външното дишане се случва между клетките на тялото и външната среда, докато вътрешното дишане се извършва вътре в клетките.

Дишането:

Външното дишане включва дишане, докато вътрешното дишане не.

Участие на хемоглобина:

Външното дишане включва присъединяване на кислород към или изхвърляне от хема на хемоглобина. Това не е вътрешен процес на дишане.

Окисляването:

Вътрешното дишане включва три етапа: гликолиза, Кребсов цикъл и окислително фосфорилиране; това не е така за външното дишане.

Включване на кислород:

Вътрешното дишане понякога може да се случи без кислород, това не е така при външното дишане.

Вход:

Външното дишане включва кислород, който първо навлиза във вентилационните структури като белите дробове или хрилете; това не е така при вътрешното дишане.

Химическа реакция:

Външното дишане е механизмът на това как кислородът физически навлиза в тялото и се движи наоколо, докато вътрешното дишане е само процес на химически реакции, който включва кислорода като движеща сила.

Обмен на газ:

Външното дишане включва обмен на газ, вътрешното дишане не.

Включване на вода срещу оксихемоглобин:

Вътрешното дишане включва протоните в крайна сметка да се комбинират с кислород за образуване на вода, докато при външно дишане кислородът се комбинира с хемоглобин, за да образува оксихемоглобин.

Таблица, сравняваща външно срещу вътрешно дишане

Обобщение на външното срещу вътрешното дишане:

 • Външното дишане включва дишане, по време на което се вдишва кислород и се издишва въглеродният диоксид.
 • Външното дишане включва също обмен на газ, обмен на кислород и въглероден диоксид между клетките на тялото и кръвните клетки.
  Вътрешното дишане е дишането, което се случва в клетката. Има два вида: аеробно дишане, което изисква кислород, и анаеробно дишане, което не изисква кислород.
  Вътрешното дишане е известно като клетъчно дишане и е химическият процес, при който се разгражда глюкозата и се произвежда енергия (АТФ).
  Повечето живи организми се нуждаят от аеробно дишане, за да произведат достатъчно енергия, за да оцелеят, и по този начин се нуждаят от кислород, който влиза в тялото чрез външно дишане.
  Както външното, така и вътрешното дишане са свързани с външното дишане, въвеждайки кислорода, необходим за вътрешно дишане. Външното дишане премахва въглеродния диоксид, образуван по време на вътрешното дишане.

Източник: mldunbound.org

Препратки

 • Кредитна снимка: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2316_Inspiration_and_Expiration.jpg
 • Кредит за изображение: https://bg.wikipedia.org/wiki/Muscles_of_respiration#/media/File:Respiratory_system.svg
 • Дорит, Робърт Л, Уорън Ф. Уокър и Робърт Д. Барнс. Безгръбначна зоология. Philadelphia: Saunders College Publishing, 1991. Печат.
 • Kilgour, O.F.G. Овладяване на биология. Лондон: MacMillan Press, 1982. Печат.
 • Рай, Кони, Робърт Уайз, Владимир Джуруковски, Жан Де Сайкс, Юнг Чой и Яел Ависар. Биология. Хюстън: Райс университет, 2017. Печат

 

ВЛИЯНИЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ
ВЪРХУ ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА

 

Тренировки Пилатес онлайн можете да намерите на https://online.pilatesgerganakoleva.com/

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.
Leave Comment
 1. 1

  ВЛИЯНИЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ ВЪРХУ ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА — Пилатес с Гергана Колева

  […] Разлика между външно вдишване и вътрешно вдишване […]

  Отговор

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *