fbpx

Що е то пилатес?

Що е то пилатес?
24.07.2019 No Comments Блог Гери

Що е то пилатес?

Система, кръстена на своя създател – немеца  Пилатес, роден в края на XIX в. Като дете той страдал от редица заболявания, от които той успява да се избави в началото на на миналия век чрез специална програма за рехабилитация и укрепване. По-късно неговият метод ще остане в историята като едноименната система за физически упражнения.

На 19 години Пилатес се премества във Великобритания, а през 60-те години на ХХ век напуска Европа и се установява в Ню Йорк, където открива собствено студио. Най-високоплатените танцьори и балерини се оказват силно привлечени от упражненията му и масово се стичат в тренировките му, за да изградят своята сила, издръжливост и гъвкавост.

Именно преданата любов на танцьорското съсловие е това, което направи Пилатес инфлуенсър на световните тенденции във физическата култура. Днес сред известните личности, занимаващи се с пилатес, са Селена Гомез, Луси Лиу, Ема Стоун, докато сред отдадените на йога са Джъстин Тимбърлейк, Орландо Блум, Джесика Алба.

Пилатес – баланс между гъвкавост и сила

Целта на заниманията е съсредоточаване върху изправянето на гръбнака и укрепването на ядрото. По този начин ние придобиваме пълен контрол над собствените си движения.

Йозеф Пилатес нарича разработеното си учение „контрология“ – или наука за контрола. Освен това пилатес прави тялото по-силно както отвътре, така и отвън. Целта е да се постига баланс между гъвкавост и сила, което ни помага да развием по-силни и по-стегнати мускули.

Упражненията са последователни, обикновено те се изпълняват на постелка легнали на гръб, по корем или странично. Правят се упражнения с ниско въздействие за укрепване на мускулите и гъвкавост.

В пилатес няма техники на дишане, но практикуващите се насърчават да мислят съзнателно за дъха си през целия клас. Освен това вдишването става през носа, докато издишването е през устата.  Тук няма специални упражнения за дишането по-скоро то е акцент по време на цялото занимание, последователно и постоянно усилие, тъй като много хора са склонни да задържат дъха си в моментите, в които са подложени на по-голямо натоварване.

Пилатес е особено подходящ за тези, които имат нужда да подсилят гръбнака и цялото ядро на тялото си.

Намерете повече информация за тренировки на сайта: www.pilatesgerganakoleva.com

фотограф: Руслан Йорданов

източник:luckyyoga.bg

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *