fbpx

Възможно ли е болката в гърба да е на психична основа?

Възможно ли е болката в гърба да е на психична основа?
26.07.2019 No Comments Блог Гери

Възможно ли е болката в гърба да е на психична основа?

Хората не обичат да им казват, че болката им е на психична или емоционална основа, но има доста сведения, които подкрепят това твърдение. Според една теория, емоционалната травма (наред с физическо нараняване и токсини в околната среда) може да стимулира молекули в централната нервна система наречени микроглия. Тези молекули отделят възпалителни вещества при стимул, което води до хронична болка и психични разстройства като тревожност и депресия. Д-р Джон Сарно например използва умствено-телесни техники за третиране на пациенти с остра болка в кръста и е написал няколко книги на тази тема. Той е въвел термин за синдрома на психосоматична болка: синдром на миозитно напрежение (TMS). На кратко, когато ума ни се претовари с негативни емоции, един от начините мозъка да се справи е да замени физическата болка за емоционална. Д-р Сарно се е концентрирал върху пациенти, които вече са преминали операция за болки в кръста и не са получили облекчение (често срещан резултат).

Въпреки че това е много тежка група пациенти, той е имал повече от 80% успеваемост използвайки методи, като Техника за Емоционално Свобода, показана във видеото по-долу, както и прошка. Има и други умствено-телесни техники, които могат да облекчат болките в гърба. Много от идеите на д-р Сарно са формирали основата на учението на ортопедичния хирург д-р Дейвид Ханском.

Той вярва, че неврофизиологичното разтройство (NPD) е резултат от хроничен стрес и тревога, причиняващи претоварването на нервната система с адреналин и коризол. Много хронични болки, включително болки в гърба, може да са резултат от NPD. Д-р Ханском препоръчва изразително писане, при което пациента написва на лист негативните си мисли, за да прекъснат психичните пътеки на тревогата и чувството на неудовлетвореност, което от своя страна позволява препрограмирането на мозъка и освобождаването от физическа болка.

Често умствено-телесни техники, като медитация, също мога да помогнат. Сред доброволци, които никога преди не са медитирали, тези които са посетили четири 20-минутни уроци по медитативна техника наречена фокусирано внимание (форма на медитация на осъзнатост), са почувствали значително облекчение на болката – 40-процентно намаление на интензитета на болката и 57-процентно намаление на неприятното усещане от болката. (1)

Физическите упражнения са неразделна част от медицинското лечение и рехабилитация. Подобряването на функционалното състояние води до подобряване и на психическото състояние. Според някой клинични проучвания, липсата на физическа активност е предпоставка за появата на някои психични разстройства. Според Goodwin (2003) има връзка между физическата активност, симптомите на депресия и тревожност. (2)

Източници:

  1. mercola.com
  2. Turk, J.R., Sun, G.Y., Guilford, B.L., Toedebusch, B.W., McClanahan, M.W., Thomas, T.R., & Rector, R.S. (2006) Short-term lifestyle modification alters circulating biomarkers. Applied Physiology, Nutrition & Metabolism, 31(5), 512-518

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *