fbpx

Защо се обострят през есента хроничните заболявания

Защо се обострят през есента хроничните заболявания
10.08.2019 No Comments Блог Гери

Защо се обострят през есента хроничните заболявания?

Есента и пролетта са истинска наслада за очите, но именно тогава се обострят хроничните заболявания, включително мускулните и ставните проблеми. Защо се случва това и как професионалният масаж може да ни помогне да се справим по-бързо с неразположенията и да се радваме пълноценно на красотата на всички сезони – Разказва Симона Богданова, кинезитерапевт в 14 ДКЦ, София.

Въпрос: Защо през есента и пролетта се усилва болката при хроничните ставни, мускулни и неврологични заболявания и как редовният масаж ни помага да се чувстваме по-добре през този период?
Отговор: Наличието на повече влага във въздуха, както е през есента и пролетта, и по-големите температурни амплитуди предразполагат към локални възпаления. Това води до обостряне на хроничните заболявания като артроза, плексит, остеохондроза. В повечето случаи обострянето на ставните болки неминуемо обхваща и меките тъкани – сухожилията, мускулите. Масажът помага с това, че подобрява кръвообращението и лимфообръщението. По този начин подхранва хрущяла, който няма собствено кръвоснабдяване, и така намалява болката. От друга страна лечебният масаж помага на ставите да се преборят със самото възпаление.
През есента и пролетта някои стави отичат. Коленните стави нямат мощни мускули и оттокът става видим. Масажът има добро действие и в тази насока, тъй като подпомага изтласкването на лимфата към регионалните лимфни съдове.

Защо се обострят през есента хроничните заболявания?

Въпрос: Освен влажността на въздуха и промяната в температурите, има ли други „виновници“ за активирането на хроничните проблеми?
Отговор: Вирусните и бактериалните инфекции също може да са причина за това. Вирусът атакува цялото тяло и това може да доведе до локални възпаления. Общи причини за този тип заболявания, освен дългото седене, обездвижване на работа и лошата стойка, са неправилното положение на седалката в колата, лошата поза по време сън включително неудобна възглавница и/или матрак, което води до мускулен спазъм и дразнене на коренчетата на нервите. И още вече увеличени или намалени физиологични извивки на гръбначния стълб, дискови проблеми като протрузия и дискова херния, спондилолистеза, приплъзване на прешлените един спрямо друг, от което се стеснява междупрешленното пространство, и сколиоза. Причините за този тип гръбначни и ставни болести са много и много хораимат подобни оплаквания. Професионалният масаж, съчетан с физиотерапия и гимнастика, помага и значително подобрява качеството на живот.

източник: m.padmalaya.bg

Тренировки Пилатес онлайн можете да намерите на https://online.pilatesgerganakoleva.com/

 

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *