fbpx

Фитнесът спасява живот след 70-годишна възраст

Фитнесът спасява живот след 70-годишна възраст
26.06.2019 No Comments Блог Гери
Фитнесът спасява живот след 70-годишна възрас
Статия от бр. 12 на Българска наука и Медицина
Учените разкриха още една причина да станем от дивана и да се захващаме с физически упражнения, особено ако възрастта ни е понапреднала. Сред хората на възраст над 70 години, добрата физическа форма се оказва по-добър индикатор за дълъг живот, отколкото всички традиционни фактори, влияещи върху риска от сърдечносъдови заболявания, според проучване, представено на 68 годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология.
Въпреки че високото кръвно налягане, високият холестерол, диабетът и пушенето са тясно свързани с опасността от сърдечносъдови заболявания, тези фактори са толкова често срещани сред възрастните хора, че общият брой рискови фактори става почти без значение за предсказването на бъдеща смърт, според изследователите. Новото проучване предполага, че лекарите може да получат по-добра картина за здравето на по-старите си пациенти като обърнат внимание на физическата им форма, вместо на това колко от рисковите фактори са на лице.
„Установихме, че физическата форма е изключително силен фактор за предсказване на продължителността на живота при по-възрастните хора – независимо дали са здрави или са изложени на кардиоваскуларни рискови фактори, добрата физическа форма означава, че е по-вероятно да надживеят останалите“, казва д-р Сиймъс Уелтън, професор по медицина и главен автор на проучването. „Това откритие подчертава важността на добрата физическа форма, дори в по-напреднала възраст.“
Лекарите използват кардиоваскуларните рискови фактори, за да преценят какви превантивни мерки и лекарства трябва да се вземат. Предишни проучвания показват, че спирането на цигарите и контролът на кръвното налягане, холестерола и диабета понижават риска от сърдечносъдови заболявания. Но повечето изследвания на рисковите фактори се фокусираха върху хора на средна възраст, което оставя неясноти относно важността на тези рискови фактори при по-възрастните хора, допълва Уелтън.
Екипът анализирал медицински записи за над 6 500 души на възраст над 70 години, които преминали през физически стрес тест в интервала между 1991 г. и 2009 г. Те оценили физическата им форма въз основа на резултатите от теста, който изисквал пациентите да тичат на бягащата пътечка колкото сили имат. Пациентите били разделени на три групи в зависимост от представянето си: най-добра форма, средна форма и лоша форма. За това проучване изследователите групирали пациентите с нула, един, два, три или повече рискови фактора.
Средната възраст на участниците била 75 години. Учените проследили пациентите средно по-малко от 10 години, като през това време 39% от тях починали. През този период те установили, че добрата физическа форма е свързана със значително по-продължителен живот. Вероятността да са живи 10 години след експеримента била два пъти по-голяма при пациентите, които тогава били в най-добра физическа форма.
Оказало се, че броят на рисковите фактори няма значение.
„Оценката на физическата форма е евтин, безопасен и лесен метод, който е подценен в клиничната практика за оценка на риска“, казва Уелтън.
Проучването не е взело предвид промените във физическата форма на пациентите във времето. Но предишни изследвания предполагат, че подобряването на физическото състояние може да помогне за подобряване и на здравето на сърцето, дори в напреднала възраст.
„Хората, които не спортуват и водят застоял живот биха имали полза от започването на лек или умерен спортен режим, но първо трябва да се консултират с лекаря си“, казва Уелтън.
Превод: Росица Ташкова
Източник: Science Daily
Статия от сп. „Българска наука и медицина“, бр. 12.
Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *