fbpx

Влияние на физическата активност върху нервната система

Влияние на физическата активност върху нервната система
23.05.2022 No Comments Блог Гери

Влияние на физическата активност върху нервната система

Повечето хора свързват физическите упражнения само с ефекта им върху мускулите, но не по-малко важно е и влиянието на физическа активност върху нервната система. Макар, че при двигателна активност основните количества от кислород и хранителни вещества отиват към мускулите, тялото поддържа кръвоснабдяването на главния мозък в оптимални граници. Така нервната система може да функционира прецизно и да извършва всички свои функции свързани с двигателна дейност, мисловна дейност, хормонална секреция и др.

Общи ефекти от физическата активност и спорта върху нервната система

 Физическата активност има много важна роля за правилното функциониране на нервната система. При системна висока физическа активност и спорт се наблюдава подобряване на цялостното състояние на нервната система, на всички нива – кора на главния мозък, подкорие, нервно-мускулен апарат. Увеличава се силата, подвижността и баланса на нервните процеси благодарение на регулацията на възбудните и здръжните процеси в кората на главния мозък. Под влияние на физическата активност се подобрява снабдяването на мозъкът с кислород, подобрява се и работата на анализаторите – очи, уши. Като резултат от повторението на определени движения се образуват връзки, подобни на условнорефлексните, които спомагат за добрата координация и бързата реакция. При хората, които се занимават с даден вид спорт това спомага за по-автоматизирана работа на централната нервна система, като по този начин нервната система се напряга по-малко и работи ефективно.

Ефекти от системната физическа активност върху нервната система:

  •  Подобрява се снабдяването на мозъка с кислород и глюкоза
  •  Намалява се стреса и напрежението
  •  Преодолява се хроничната умора
  •  Подобрява се адаптацията към стреса
  •  Увеличава се емоционалния стабилност
  •  Подобряват се реакциите и координацията

Физическата активност и борбата със стреса

 Стресът е нормална реакция на организма, за да може той да се справи с критични ситуации. Под негово влияние в тялото се отделят редица стресови хормони, които спомагат за по-доброто кръвоснабдяване на мускулите и спешната доставка на енергия. Така тялото и нервната система се мобилизират и се преминава в режим на „бойна готовност“. Когато преминаваме към физическа активност тялото ни използва същите механизми за реакция, защото тя се явява един вид стресов фактор. Така благодарение на приспособяването към системна двигателна активност, се спомага за по-добрата адаптация към стресови фактори, независимо дали те са физически натоварвания, хипотермия, болест или умствено натоварване. Също така под влияние на физическата активност, мозъкът се научава да отделя по-голямо количество от хормоните серотонин и ендорфини. Ендорфините са известни още като „хормон на щастието“ и имат способност да намаляват болката. Благодарение на това си действие те могат да повишат толерантността на тялото към болка. Другият хормон, който се секретира от мозъка по време на тренировка е серотонина. Този хормон има действие свързано с подобряване на настроението, съня и апетита. Въпреки, че мозъкът може да произвежда серотонин в малки количества, те могат да са напълно достатъчни, за да се подобри емоционалното ни състояние и да се чувстваме добре. Така физическата активност се явява един от най-полезните начини, за да си набавим серотонин и ендорфини и да подобрим не само физическото, но и психическото си състояние.

Физическата активност и психическото състояние

 Физическата активност и спорта оказваат голямо влияние върху емоциите и психиката. Те спомагат за изграждането на по-добро самочувствие, удовлетвореност и индивидуалност. Емоциите, които човек получава от физическата активност му помагат да превъзмогне стресът и да води пълноценен начин на живот. Физическата активност спомага да се отървем от тревожността, повишава чувството за значимост и настроението ни. В много изследвания физическата активност се явява основен фактор за борба с депресивните състояния и психическите разтройства. Фзичиеската активност и спортът се явяват много важна част, нужна за доброто емоционалното здраве на човека.

 

източник: rozabg.com/

Подобрете физическата си активност с Пилатес

About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *