fbpx

Добрата телесна стойка – основа за красивата фигура

Добрата телесна стойка – основа за красивата фигура
26.04.2018 No Comments Блог Гери

Добрата телесна стойка – основа за красива фигура

Непринудената и привична поза на тялото на човека в стоеж, седеж и ходене се нарича телесна стойка. Наблюдавайте минувачите или разхождащите се в парка мъже, жени, младежи и девойки. Едни от тях ходят с корема напред ( не само пълните), други с отпуснати рамене издават главата си напред, трети са изгърбени с непохватни и дървени движения, като че ли не могат да си обтегнат коленете. Но има и такива, които с гъвкава стъпка държат корема си прибран, а главата повдигната. Същото ще установите, наблюдавайки седящите или стоящите познати и непознати.

В какво се състои разликата. Преди всичко във формата на гръбначния стълб, гръдния кош и разположението едно  спрямо друго на главата, раменете, таза и краката. При правилната телесна стойка трупът и главата са в една вертикална линия, гръдният кош е издаден леко напред, раменете са изтеглени назад, коремът е прибран, а коленете са обтегнати. Такава стойка не само е красива, но осигурява и най-добро разположение и условия за нормална работа на сърцето, белите дробове, стомаха и черния дроб. А това е предпоставка и за добро здраве.

Защо не всички имат добра телесна стойка? Наистина всеки човек има свои индивидуални особености на телодържанието, определящи се от наследствени предпоставки и от особеностите на ежедневието. Докато наследствеността определя пропорциите и общите форми на частите на тялото, то видът на ежедневната учебна, трудова и битова дейност създава и оформя различното им разположение.

Добрата телесна стойка и формата на гръбначния стълб се изгражда още на 6-7 годишна възраст, а положението на таза и корема след пубертета и по-късно. Хората, водещи заседнал начин на живот без достатъчно физически занимания, имат по-слаба мускулатура, която не може да поддържа нормалното положение на гръбначния стълб и гръдния кош. Лошият навик за отпуснато и неправилно седене или стоене променя естествените извивки на гръбначния стълб и положението на главата, раменете и таза. Не се ли вземат мерки навреме, достига се до нежелана деформация, която понякога трудно се коригира. В случая принципът, че по-лесно е да запазим доброто си състояние, отколкото да го коригираме, е валиден с пълна сила.

Нарушенията на телесната стойка са различни по вид и степен. Нашата задача е да разгледаме само тези, които с редовни и системни занимания с упражнения могат да бъдат отстранения.

Наглед най-невинният дефект е плоският гръб. Гърбът е прав, а лопатките стърчат назад. Това намалява размера на гръдния кош и не позволява пълноценно да бъдат използвани възможностите на белите дробове.

Тази форма на гръбначния стълб се създава от ранна детска възраст, когато детето прекарва по-голяма част от времето си в седящо положение. По този начин не може да се оформи правилната извивка на гръбначния стълб. По-нататък плоският гръб ще стане причина за лесно изморяване от физически упражнения и предпоставка за неприятни странични изкривявания ( сколиоза ).

Много неестетична стойката  с кръгъл гръб. При нея се изкривява шийната и гръдната част на гръбначния стълб. Това води до отпускане на раменете, изместване на главата напред и отпускане на корема напред и надолу.

Създаването на тази форма на гръбначния стълб се дължи на редица фактори, като не достатъчна сила на мускулите на гърба, вреден навик за навеждане над масата или бюрото (късогледство, не добро осветление) и неудобен стол и работното място. Тук оказва значение и това, дали децата са отпуснати и вяли и не могат волево да седят правилно.

Едно от най-често срещаните изкривявания на гръбначния стълб е кръгло-вдлъбнат гръб. При него се увеличават нормалните извивки, коремът се отпуска напред, а гърдите стават плоски. Това изкривяване се дължи на преждевременно прохождане, ранни прояви на рахитични форми и слабост на костно-ставния апарат.

Особено важно е предпазването от различните гръбначни изкривявания. То може да се реализира при спазването на следните условия:

  1. Непрекъсната грижа и внимание на правилната поза в стоеж и седеж още от най-ранна детска възраст.
  2. Правилна височина на стола и масата (бюрото), на които се седи, като се осигури достатъчно осветление.
  3. Редовни занимания с физически упражнения за укрепване на мускулите, поддържащи в правилно положение гръдния кош и гръбначния стълб.
  4. Ежедневно изпълняване на кратък комплекс от гимнастически упражнения с изправителен характер.

източник: Гимнастика за всички – Медицина и физкултура, Цанко Миков

Прочетете още за видовете гръбначни изкривявания.

Пилатес ще ви помогне да възвърнете изправената позиция на гръбнака си!

Тренировки Пилатес онлайн можете да намерите на https://online.pilatesgerganakoleva.com/

Групови тренировки Пилатес с Гергана!

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *