fbpx

Възрастта на опита, знанията и …

Възрастта на опита, знанията и …
09.05.2018 No Comments Блог Гери

Възрастта на опита, знанията и …. (40 -55 -60 години)

Наистина това е възрастта на опита, знанията и времето, когато със смесени чувства правим своя критичен самоотчет. Това са годините,  в които с гордост или съжаление преценяваме нашите успехи в живота и това, с което сме били полезни на обществото.

Възрастта не отговаря по плешивостта или по сребърните нишки в косите, а по фигурата.

На тази възраст някои се чувстват здрави и работоспособни, а други преждевременно уморени и грохнали. Наистина в този период постепенно годините оказват своето влияние. Започват първите признаци на някои неприятни заболявания, силата и издръжливостта намаляват, а бързината и гъвкавостта са пресен спомен от близкото минало. Мускулите започват да атрофират , жизнената вместимост намалява, а сърцето вече не е тази вярна и послушна машина както преди години.

Физическото и здравословното състояние на хората на тази възраст не е еднакво за всички. Едни са напълно здрави, но не така силни и издръжливи, други имат някои незначителни функционални изменения, а трети по-често се оплакват от едни или други смущения. Има и четвърти, които стават редовни посетители на здравните заведения.

Хората от първата група фактически са с отлично здраве и ако желаят да го запазят, трябва да отделят сериозно внимание за това. Тайната е в поддържане доброто състояние с редовни физически упражнения.  Тази категория хора са бързи и енергични в ежедневието си.

Втората категория хора обича разходките и движенията, но се страхува да не се преумори. За тях движението е полезно, но може би не е необходимо човек да прекалява с работа и движения. Това са хората, които си гледат спокойствието. В някой случай за тях една от целите на живота е да се хранят с различни деликатеси и лакомства. Така без да осъзнават, постепенно все повече навреждат на своя вид и здраве.

В много по-тежко положение е третата група. Такива хора са често с лошо настроение и непрекъснати оплаквания за здравето и фигурата си. Те поглъщат различни лекарства и билки. Прескачайки най-важното средство за доброто си здраве и настроение – физическата култура, без да искат, рано или късно преминават към четвъртата група.

Последната четвърта категория има нужда от лекарства, но едновременно с това и от движение. Но съобразно заболяването е необходима лекарска помощ.

Независимо към коя група спадат хората от тази възраст, по голяма част от тях правят опити с масажи и козметични процедури да запазят добрия си външен вид.

Най-правилно е , когато козметиката се съчетае с физически упражнения и спорт съобразно възрастта. Тогава с удоволствие ще приемаме искрения комплимент, че сме значително под 40 години.

източник: Гимнастика за всички, медицина и физкултура Цанко Митков

Прочетете още: Пилатес упражнения – за кои хора са подходящи? 

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *