fbpx

Методи за възстановяване на гръбначен стълб

Методи за възстановяване на гръбначен стълб
27.07.2019 No Comments Блог Гери

Методи за възстановяване на гръбначен стълб

  • Лечебна физкултура

Това е стара методика, която с успех се използва и днес за рехабилитация след травми и различни болести.

Умерените физически упражнения заздравяват мускулния корсет, подобряват кръвообращението и метаболизма, подпомагат произвеждането на вещества, които помагат в регенерирането на тъканите. Забранено е да се упражнявате само в острата фаза на болестта, а също и при силни болки. (1)

Методи за възстановяване на гръбначен стълб

При сериозни увреждания на гръбнака, например при дискова херния с прищипване на нерв или след счупване, физическото натоварване трябва се контролира от специалист.

  •  Най-доброто упражнение за възстановяването на гръбнака се смята, че е ходенето. Вече след 20 минути спокойна разходка пеша в хрущялната тъкан се подобрява кръвообращението и обменните процеси.

  • Много специалисти смятат, че е много важно гръбнакът да се изпъва системно. За тази цел може да си направите примка, която да закачите на някоя греда, и да висите на нея по една минута сутрин и вечер.

 

  • Плуването отпуска и укрепва мускулите ефективно, снема болката.

  • Специалните упражнения за разтягане и отпускане също помагат в това направление. Най-важното е да не правите много повторения, да не се претоварвате. (1)

Методи за възстановяване на гръбначен стълб

  • Системната и целенасочена работа с помощта на специално подбрани гимнастически упражнения с изправителен характер, които по същество са упражнения за пасивна или активна гъвкавост и силови упражнения преди всичко с изометричен режим на мускулна дейност, довежда до чувствително намаляване както на абсолютния дял на учениците със сколиози (от 50,0% в началото на експеримента на 28,8% в неговия край) така също и най-вече системните занимания с тези упражнения довеждат до чувствително намаляване степента (силата) на гръбначните деформации (сколиозата).

Този факт е категорично доказателство за огромните профилактични възможности на изправителните гимнастически упражнения (корекционната гимнастика). (2)

  • Пилатес ще ви помогне да опознаете тялото си и същевременно да го укрепите. Силното тяло, от своя страна, ще ви даде възможност да посрещате ежедневните физически натоварвания.

 

Тренировки Пилатес онлайн можете да намерите на https://online.pilatesgerganakoleva.com/

Какво е пилатес?

Ползи!

източник:

  1. stavite.com
  2.  Костов К., Здравно-профилактични аспекти на физическото възпитание в училище., Научна конференция с международно участие „Физическото възпитание и спорта в образователната система“., Благоевград 2003г.
  3. Алтън Хърдман., Пилатес. Лестни упражнения за дома, работата и пътуването., Хермес 2007г.
Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *