fbpx

Как тренировките влияят върху хормоните ви?

Как тренировките влияят върху хормоните ви?
27.03.2020 No Comments Блог Гери

Как тренировките влияят върху хормоните ви?

Хормони на щастието

Всъщност когато се говори за „хормона на щастието“, обикновено се има предвид серотонинът, но в случая ще разширим понятието, за да включим и останалите два. Тези субстанции носят не само физическо здраве и добри резултати, но влияят позитивно и на психиката ни.
  • Допамин. Той се произвежда в повишени количества по време на самата тренировка. Само двадесет минути джогинг са достатъчни, за да покачат значително нивата на допамин в организма. При по-интензивните спортове същият ефект може да се постигне и в рамките на пет минути. Повишеното производство на допамин от своя страна ни прави по-концентрирани, по-пъргави, по-будни. Допаминът действа и като добър наркотик. Той е основният виновник, който ни кара да се чувстваме добре по време на тренировка, въпреки физическото натоварване. Той ни предизвиква да завършим серията си от упражнения, въпреки умората. И веднъж усетили благотворното му влияние, нямаме търпение да тренираме отново. А колкото повече спортуваме, толкова повече допамин се отделя и по-доволни се чувстваме.

 

  • Серотонин. Повишението на този невротрансмитер идва след края на тренировката. Тогава нивата на допамин спадат и за сметка на тях се повишава серотонинът. Сред неговите функции са регулирането на телесната температура, на апетита и на цикъла сън-будуване. Освен това понижава усещането за болка. Той също е сред хормоните, които ни карат да се чувстваме добре, защото освобождаването му ни носи вътрешно удовлетворение.

 

  • Ендорфин. Енергичните упражнения, както аеробни, така и анаеробни, предизвикват и отделяне на ендорфин – естествения телесен опиат. Той намалява чувството за болка, подобрява настроението и ни прави щастливи.
Хормоналният баланс в организма е сложен и се влияе от много фактори, но безспорно е, че тренировките имат благотоврно влияние върху него. Ако са редовни и добре балансирани (нито твърде леки, нито прекалено натоварващи) се наблюдава положителен ефект както върху хормоните, отговорни за растежа на мускулите, така и върху тези, поддържащи ни в добра кондиция. Трайният резултат – физическо и психическо здраве, позитивна нагласа и висока самооценка!
източник: fitbg.net

Пилатес тренировка вкъщи – защо това е добра идея?

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *