fbpx

Физически натоварваня за хора в напреднала възраст

Физически натоварваня за хора в напреднала възраст
25.01.2017 No Comments Блог Гери

Двигателни качества и възможности за физически натоварвания  за хора в напреднала възраст

Хората от напреднала възраст  (60 + ) не са в състояние да извършват двигателна дейност, на каквито са способни младите хора, още повече, под влияние на възрастовите промени се изменя и характеристиката на двигателните качества: сила, бързина и издръжливост.

Силата намалява поради намаляване на мускулната маса вследствие на известна атрофия на мускулатурата. Докато при 30-годишните мускулната маса е около 36кг, при 70-годишните тя спада до 23 кг. Най-рано намалява силата на тези мускули, които да били най-малко ангажирани с двигателна дейност ( например коремните), а по-активните, особено тези на долните крайници, запазват силата си за по-дълъг период от време.

Бързината започва да се снижава още от 30-годишна възраст поради намаляване на възбудимостта и проводимостта на нервните влакна и промени в по-висшите нервни образувания. На 60 години латентния период на двигателната реакция се удължава почти двойно – от 0,14 – 0,18 s при младите достига до 0,28 – 0,55 s при възрастните хора.

Издръжливостта както към статична, така и към динамична работа намалява, като към 60г. е 75% от тази на младите. Например при 30-годишните продължителността на дозирано статично усилие (динамометрия ) е 115s, при 50-годишните – 96,5, а при 60-65- годишните намалява до 85,9s.

Тези промени в двигателните качества обаче не изключват възможността да бъдат използвани подходящи физически натоварвания с цел задържане на инволутивните промени във физическата дееспособност на възрастните хора. За това е необходимо:

  1. Преди започване на физическа работа да се извърши медицински преглед, който да установи състоянието на организма както в морфологично, така и във функционално отношение.
  2. Ако здравословното състояние позволява при включване в системно подходящо упражняване да се спазват всички дидактични принципи като: индивидуален подход, постепенност, системност и т.н. в хода на натоварването.
  3. Като най-подходящи занимания за хората от напреднала възраст са: ходене, плуване, гимнастика, като да бъдат съобразени с възрастовите особености и възможности на всеки един.

източник: Физиология на човека с физиология на спорт  – Част III 2006

Пилатес с Гери ! Разгледайте графика и направете резервация за тренировка от тук !

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *