fbpx

Как се възстановява хрущялната тъкан на гръбначния стълб?

Как се възстановява хрущялната тъкан на гръбначния стълб?
27.07.2019 No Comments Блог Гери

Как се възстановява хрущялната тъкан на гръбначния стълб?

Един от най-разпространените проблеми днес са различните болести на гръбнака. Но ако по-рано остеохондрозата и дисковата херния се срещаха само при по-възрастните хора, днес тези болести са се подмладили. Затова все по-актуален става въпросът: „Как да възстановим гръбнака си?“. Защото повечето болести се характеризират с дегенеративно-дистрофични процеси, които нарушават структурата и функциите на прешлените и дисковете. Това пречи на човек да се движи нормално, а с времето може да доведе до инвалидност.

Причини за разрушаване на дисковете и прешлените

По-рано болестите на гръбначния стълб се срещаха предимно при възрастните хора. Дегенеративните процеси се развиваха заради старческите изменения в съдовете и хрущялната тъкан. Но съвременният начин на живот доведе до това, че гръбнакът и при по-младите започна да се разрушава. Защо се случва това? (1)

Нарастващият стрес в живота, непрекъснатото претоварване съпътствано с масовото обездвижване и липса на интерес към заниманията със спорт води до снижаване на двигателната активност и намаляване на работоспособността на младите хора.(2)

Основата причина е заседналият начин на живот. Заради това се забавя кръвообращението и обмяната на веществата в тъканите. По-продължителното стоене в една и съща поза води до разрушаване на дисковете, нарушаване функциите на гръбнака.(1)

Друга причина са различните травми, дори и неголемите, отразяващи се негативно върху здравето на опорно-двигателния апарат. Пренапрягането, микроразкъсванията на връзките и мускулите причиняват възпаления, а също така нарушават кръвообращението.

Още една причина са големите физически натоварвания, които водят до износване на дисковете.(1)

Кога е необходимо възстановяване на гръбнака?

Има много болести, които нарушават функционирането на гръбначния стълб. Лечението им е продължително, най-често след това е необходимо да има възстановителен период.(1)

Възстановяване на гръбначния стълб – особености

Научно доказано е, че дисковете нямат собствено кръвоснабдяване, затова често изпитват дефицит на хранителни вещества. Това води до изсъхването им и до нарушение на функциите им. Заради това гръбнакът губи гъвкавостта си. Дисковете вече не могат да служат за амортизатор при движение, а прешлените започват да се разрушават. Затова всички методи за възстановяване на прешлените трябва да изпълняват следните задачи:

 • Да намаляват натоварването върху увредения участък на гръбнака;
 • Да стартират процесите на регенерация;
 • Да променят хранителния режим така, че да може да се укрепи чрез него костната и хрущялната тъкан;
 • Да активират кръвообращението и обмена на веществата с помощта на дозирана физическа активност, а също и със специални лекарствени средства.(1)

Методи за възстановяване на гръбначен стълб

Всички болести на гърба трябва да се лекуват навреме. Само тогава могат да се възстановят функциите на гръбнака. Има различни методи за рехабилитация, много от тях се използват вече много години, други са измислени през последните години.(1)

Но за да бъдат ефективни, тези способи трябва да изпълняват основната задача за възстановяване на гръбнака: да нормализират кръвообращението и подхранването на костната и хрущялната тъкани. За тази цел се използват няколко способа:

 • Умерено физическо натоварване – трябва да е щадящо, но регулярно. Най-добре е да е ходене, плуване, йога, лечебна физкултура, пилатес.
 • Правилно хранене, което да осигурява на гръбнака всички необходими вещества.

Ролята на правилното хранене за гръбнака.

 • За гръбнака е много важно да се спи на ортопедичен матрак. Точно по време на почивка тъканите регенерират.

Какво е качеството на съня Ви след занимания с пилатес?

 • Полезни са масажът, електрофорезата, акупунктурата, а също и други физиотерапевтични методи. (1)

По самата си същност и предназначение наред с правилното хранене и съня, двигателната активност е незаменим здравословен фактор във всички етапи на онтогенетичното развитие на човека. (3)

Източници:

 1. stavite.com
 2. Колева T., Изследване, оценяване и анализ на физическата дееспособност на студенти., III Национална научна конференция 2009 за студенти, докторанти и млади научни работници., Сборник доклади
 3. Koстов К., Педагогическа идентификация на училищното физическо възпитание., Благоевград 2006

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *