fbpx

Какъв е механизмът на действие на витамините?

Какъв е механизмът на действие на витамините?
13.11.2017 No Comments Блог Гери

Какъв е механизмът на действие на витамините?

Той е твърде различен, а в някой случаи и още недостатъчно проучен. Със сигурност може да се каже следното: повечето водноразтворими витамини са съставни части на ензимите – катализаторите на всички биохимични реакции. По точно те участват в изграждането на коензимната част на ензима. По тази причина, макар и в много малки количества, напр. 1-2 милиграма, витамините оказват мощно влияние върху цялата обмяна на веществата. Но не всички витамини са коензимни и не всички витаминни ефекти могат да се обяснят с ензимни функции ( това се отнася за повечето от мастноразтворимите витамини).

Защо витамините се разделят на водоразтворими и мастноразтрорими

Химичната структура на витамините е много разнообразна. Химически погледнато, те нямат нищо общо помежду си. Това не е чудно, след като изпълняват съвсем различни функции. За класификацията на витамините се използва факта, че една част от тях имат полярни ( хидрофилни, разтворими във вода) молекули, докато останалите са с неполярни (хидрофобни, неразтворими във вода, а разтворими в липиди) молекули. По този начин всички витамини класифицираме в две групи: водоразтворими и мастноразтворими.

 

 

Обща характеристика на водноразтворимите витамини е, че повечето от тях лесно преминават от кръвта в урината. Поради това не образуват съществени резерви в тялото и при тях по-трудно се стига до хипервитаминози. Към тази група спадат витамините: В1, В2, В3, В5, В6, В12, Вс, Н и С.

 

 

 

 

Мастноразтворимите витамини  (А, D, Е, К) могат да образуват резерви в организма . Излишъкът от тях се изхвърля много трудно навън, поради което леко се стига хипервитаминози.

Освен изброените 13 витамина същесвтува и още една група витаминоподобни вещества. Към тях се отнастят холинът,  липоевата киселина, пангамовата киселина, оротовата киселина, инозитолът, креатинът, линоленовата киселина и други. При тях не е наблюдаван дефицит, т.е. не дават типични картини на авитаминоза при човека освен при експерименти с гладуване или с необичайно или несрещащо се в нашата практика дефицитно хранене.

 

Можете да намерите още информация за витамини дневна доза !

източник: проф. Ганчев Е., доц. Джарова Т., Биохимия, София, НСА, 2003г.

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *