fbpx

Сънят и безсънието

Сънят и безсънието
17.11.2019 No Comments Блог Гери

Сънят и безсънието

Сънят е от жизненоважно значение за здравето и благополучието, но за съжаление, в днешно време безсънието е често срещано явление.

Проблемите със съня могат да повлияят на качеството ви на живот, физическото ви здраве и да окажат негативно влияние върху емоционалния ви баланс, когнитивните способности и двигателните умения.

Но какво да направите, когато ви е трудно да спите дни или седмици?

Не губете надежда, има решения, които ще подобрят съня и цялостното ви физическо и психическо състояние.

Какво е безсъние?

Безсънието (инсомния) е сравнително често срещано нарушение на съня, пред което е изправено около една трета от възрастното население по света. По-често засяга жените, но с напредването на възрастта качеството на съня често намалява равномерно както при жените, така и при мъжете.

Инсомния е невъзможността да заспите или да спите дълбоко, след като вече сте заспали. Някой хора се унасят трудно, а други се събуждат внезапно през нощта и се въртят в леглото до сутринта.

Безсънието може да бъде хронично – да трае месеци наред или остро (преходно) – поради временни смущения в живота.

Съществуват различни фактори, които могат да причинят липсата на сън: стрес, екстремни температурни колебания, промени, шум, нежелани лекарствени реакции, хормонални нарушения или смущения в нормалния ритъм на сън. Депресията, хроничната болка, разнообразието от здравни проблеми и сънната апнея също могат да допринесат за безсъние. Освен това начинът на живот е голям фактор, който директно влияе на качеството на съня: проучванията показват, че консумирането на алкохол или кофеин, а също и пушенето на цигари преди лягане водят до безсъние.

Последствията от липсата на добър сън и хроничното недоспиване

Продължителността на съня, от която човек се нуждае, може да варира в зависимост от възрастта и други здравословни фактори, но според експертите за оптимално здраве са необходими от 6 до 8 часа на денонощие.

Това количество сън трябва да бъде с добро качество и в точното време, така че тялото ви да може да се възстановява и подмладява.

А резултатът от неговата липса не се свежда само до това да чувствате умора. Липсата на достатъчно качествен сън е свързана с редица дългосрочни здравословни проблеми, сред които:

 • Напълняване.
 • Диабет.
 • Сърдечни болести.
 • Високо кръвно налягане.
 • Нарушения на настроението.
 • Лоша имунна функция.
 • Алкохолна зависимост.
 • Намалена продължителност на живота.

Какви са опциите за лечение на безсънието?

Има много различни възможности за лечение на нарушения в съня и безсъние.

В днешната клинична култура е лесно да видите медикаментите за сън като привлекателна опция, тъй като тя е обичайна, удобна за използване и лесно достъпна. За съжаление, хапчетата за сън могат да предложат краткосрочно облекчаване на симптомите, а не дългосрочно решение и могат да доведат до други здравословни проблеми.

За да създадете трайна промяна, трябва да приемете холистичен режим на лечение, който позволява на ума и тялото да се успокоят и това да ви свърже отново с вашите естествени механизми за сън.

Дихателна практика – Пранаяма

Пранаяма е йогическа практика, която спомага за постигането на здравословен и спокоен сън. Този тип концентрирано и съзнателно дишане може да спомогне за успокояване на централната нервна система, да „изключи“ стреса в тялото и да „активира“ реакцията на отпускане.

Ако пренесете стресът от деня в леглото с вас, това ще попречи на естественото програмиране на тялото ви да се отпуснете и да заспите. Когато сте в състояние на “реакция на стрес” по време на сън, вашето тяло и ум са готови да се справят с потенциална заплаха във всяка минута.

От друга страна, ако успеете да активирате “реакция за отмора”, вие сте по-синхронизирани с естествения си ритъм и сте по-склонни да заспите непринудено и лесно. Тъй като умът и тялото ви са спокойни и не се чувстват застрашени, те могат да се справят със задачата да изцеряват и въстановяват,  което е от необходимост за дълголетие и здравословното остаряване.
За да помогне на тялото ви да се подготви за възстановителен сън, използвайте йогични дихателни техники. Преди да си легнете, опитайте да практикувате коремното дишане за 5-10 минути. Тази проста техника ще ви позволи да навлезете в съня в спокойно състояние и ще бъде по-вероятно да го запазите през цялата нощ.

Друга дихателна техника, която можете да опитате, е да редувате дишането на ноздрите за 5-10 минути. Този тип дишане успокоява ума и ви позволява да се откъснете от мислите, които често ви пречат да заспите.

Подгответе съзнанието си за сън

Често се случва мислите ни да препускат, докато се опитваме да заспим. Това може да се дължи на стреса от деня, тревога за следващия или общо безпокойство.

Направете си услуга и премахнете нещата, които карат ума ви да остане „активиран“. Изключете всичко, което може да ви обезпокои поне един час преди да се отправите към леглото, за да предоставите на мозъка си време да се забави и премине в състояние на покой. Изключете телевизора, компютъра, таблета, телефона (или поне го оставете на режим „Не ме безпокойте“), намалете светлините.

Четете книга или пишете в дневник. Записвайте събитията от деня без емоции, преценки или анализи. Завършете като изброите три неща, за които сте благодарни.

Подгответе тялото си за сън

Балансът във физическото тяло може да направи чудеса за подобряване на съня ви. Уверете се, че се храните здравословно, за да сте сигурни, че тялото ви получава необходимите хранителни вещества, за да функционира правилно.
За да подпомогнете по-добрия сън, опитайте се да следвате тези основни насоки:

 • Избягвайте да ядете тежки ястия вечер и храненето след 19 часа.
 • Не пийте кафе след 2 часа на обяд.
 • Стойте далеч от алкохола.
 • Пийте билкови чайове като лайка, валериана и лавандула преди лягане.
 • Вземете топла вана.
 • Лекият вечерен масаж върши чудеса.

Не трябва да пренебрегвате безсънието и нарушенията на съня. Може да отнеме известно време, за да видите промяна в модела на съня си, но знайте, че да предприемате стъпки към култивирането на по-добър сън са и стъпки към по-здравословен живот.

Източник: nostressfnd.com

Какво е качеството на съня Ви след занимания с Пилатес? – прочетете тук

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *