fbpx

Защо учениците са толкова застрашени от гръбначни изкривявания? Как да се предпазят от това?

Защо учениците са толкова застрашени от гръбначни изкривявания? Как да се предпазят от това?
25.09.2017 No Comments Блог Гери

Колко часа е смяната на вашето дете в училище? А в каква поза седи по цял ден пред учебната дъска…а после вкъщи, докато си пише домашните?

Има толкова много родители, които никога не са се замисляли върху тези въпроси, но се чудят защо детето им се оплаква от болки в гърба и кръста, защо на толкова много родители децата страдат от гръбначни изкривявания. Ето отговорът:

Според преподавателите по кинезетерапия Е. Николова и Д. Лекина, за развитието на гръбначните изкривявания има значение анатомофизиологичната недостатъчност на опорно-двигателния апарат, слабата и лесната уморяемост на мускулатурата. Тези предпоставки се засилват в училищна възраст, поради факта, че учениците са принудени да остават по-продължително време в статично положение.
В следствие на умората на гръбначната мускулатура децата заемат неправилна поза, която се повтаря и се стига до порочен условен рефлекс.

По-голяма част от болките в гърба се дължат на неправилна стойка. А когато казвам неправилна стойка, имам предвид стойката, в която прекарвате по-голяма част от деня.

Колко от вас, ученици, стоите на чина и гледате право напред?  Много от вас го правят и за нещастие им е много трудно  да стоят изправени в продължение на 5-6 часа. Това се превръща в омагьосан кръг – първоначално стоите дълго време по начин, при който гръбнакът няма добра опора (обикновено леко прегърбени). След това мускулите, които отговарят за стойката губят силата си, тъй като преставате да ги използвате. Най-накрая не можете да стоите правилно дори да искате, тъй като сте загубили сила. Какво да направите, за да промените това?

Няма как да напуснете  училище, нали?! 🙂 … Тогава? Познайте! Пилатес!

Повечето упражнения на постелка в Пилатес укрепват мускулите, които отговарят за поддържане на гръбначния стълб и ви позволяват да разберете какво всъщност е правилна стойка. Но не е достатъчно само да правите упражнения на постелка – ако искате да подобрите стойката си и да излекувате болките в гърба, трябва да включите Пилатес в ежедневието си. Трябва да научите какво е неутрален гръбнак, издължаване и загребване с корема в училище. Ако успеете да направите това, веднага ще усетите промяната – болките в гърба ще престанат, стойката ви ще се подобри и ще се чувствате по-добре.

Отново подчертавам, че болките в гърба се дължат на неправилна стойка. Най-важното, което трябва да помните, за да избегнете лошата стойка е:

  •  да стоите изправени, да прибирате корема
  • да придърпвате лопатките надолу към гърба  

Когато откриете правилната стойка, ще почувствате лекота в целия гръб.

Може да се наложи да се потрудите в продължение на доста време, за да се научите да стоите правилно. Мускулите, които отговарят за стойката, трябва да влязат във форма. Но колкото повече напредвате, толкова по-добре ще се чувствате. Ако ви се налага да стоите изправени дълго време, опитайте се:

  • да държите коленете отпуснати; не ги стягайте
  • опитайте се да отпускате тежестта равномерно върху двата крака
  • дръжте корема прибран

Помощна информация: Пилатес for Dummies – Ели Херман

Пилатес с Гери ! Разгледайте графика и направете резервация от тук или по телефона.

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *