fbpx

Какво не знаем за гръбнака?

Какво не знаем за гръбнака?
14.04.2018 No Comments Блог Гери

Какво не знаем за гръбнака?

Винаги съм казвала, че основите на които се крепи доброто здраве са няколко – правилното хранене, водата, редовната работа на отделителната система, прочистване на организма, сън и почивка, духовна работа и спорт. И всичко това се върти около една централна ос – стълбът на доброто физическо, емоционално и енергийно здраве. Гръбнакът. Координатната система на физическото ни тяло.

Когато гръбначният ни стълб е в перфектно, изправено състояние, жизнената енергия на човек протича директно, плавно и безпрепятствено. При идеалната стойка на тялото, разглеждано в профил бихме могли да прокараме мислена перпендикулярна на пода линия от ухото, през раменната става, лакътя, тазобедрената става, коляното и глезена. Тази права е линията на симетрия.

При такава правилна стойка на тялото, освен правилната циркулация на жизнена енергия, тялото се радва на добра стойка от визуална гледна точка, равномерно разпределение на тежестта на тялото, без болежки и затруднения, добра двигателна активност, възможност за безпроблемно спортуване.

Но за съжаление такава идеална правилна стойка се среща все по-рядко. Многобройни са начините, по които се изкривява гръбначният стълб. Съвсем не е рядкост да го видим при възрастните хора, но все по-често се случват гръбначните изкривявания при децата и младежите.

Освен чисто естетичната страна на изкривяването на гръбначния стълб, то води до много здравословни проблеми: вътрешни органи се притискат и изместват, не функционират правилно, възникват неврологични нарушения, появяват се мускулни (във врата, раменете, гръба и кръста) и ставни болки, появяват се безброй блокажи. Поради все по-влошаващата се двигателна култура на хората, всичко това е придружено (и често причинено) и от липса на добра мускулатура. Мускулите буквално нямат сила да придържат гръбнака в правилна позиция, човек се привежда, прегърбва, изкривява се, новата неестествена позиция на тялото води до още по-големи затруднения, дисбаланс и недобро функциониране и на мускулите. Получава се затворен порочен кръг.

източник: svoizbor.com

Пилатес с Гергана Колева – върнете изправената позиция на гръбнака си!

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *