fbpx

Имате постоянни болки в гърба?

Имате постоянни болки в гърба?
09.01.2021 No Comments Блог Гери

Прегърбени сте? Раменете Ви са хлътнали напред? Имате постоянни болки в гърба?

 Тази статия е за Вас.

Повечето работници, чиновници и т.н. работят в седнало положение. Тази позиция се запазва в продължение на часове и натоварва едностранно определени стави, мускули и сухожилия. По този начин се нарушава механиката на опорно-двигателния апарат. В следващите редове съм представил практически съвети, които може да внедрите в ежедневието си и значително да подобрите състоянието на гръбначния си стълб .
  1. Столът е възможно да се оформи така, че да осигурява най-благоприятно положение при седеж. Повърхността, върху която се сяда трябва да е толкова висока, че при хоризонтално положение на бедрата да можем да подпрем цялото стъпало на пода при малко по-свита колянна става, което е благоприятно за седеж. Масата за работа трябва да бъде толкова висока, че от седеж да можем удобно да поставим лактите си, без да се навеждаме напред, нито да се надигаме нагоре. Ако можеш да се облегнем по време на работа, лумбалният дял на гръбначния стълб трябва да е подпрян на височината на талията. Ако столът има странични опори за предмишниците, те трябва да са поставени на височината на свободно висящите лакти. Добро облягане можем да получим, ако задната трета на седалката се издига назад клиновидно . Така тазът се обръща напред и се получава лордотичен седеж.
  2.  Работници, които постоянно вдигат тежести , трябва да се научат „правилно“ да работят , като най-напред сгъват коленете си и приклякват при вдигане на тежести.
  3. Препоръчително е за работници , които запазват положението си непроменено по-продължително време , да се въведе на всеки кръгъл час двигателна пауза по няколко минути.
  4.  Препоръчва се легло с твърда, неподатлива основа, върху която е поставен добре напълнен матрак. Тряба да се избягват особено стари, износени пружини.
  5.  В тилен лег (по гръб) за млади хора е препоръчително ползването на тънка възглавничка, или без такава. В страничен лег, според това колко са широки раменете, трябва така да изберем възглавница, че шийният дял на гръбначния стълб да не прави чупка. Лицевият лег е недопустим за болни с оплаквания от шийния дял на гръбначния стълб. Кога се препоръчва висока(твърда) възглавница при тилен лег ? При възрастни със втвърден кръгъл гръб , за да се избегне навеждане на главата назад .
  6.  Обувките оказват огромно влияние върху кинематиката на тялото ни. Височината на токовете повлиява особено лордозирането на лумбалния дял на гръбначния стълб.
Източник: Костов, Костадин. ( 2018). Кинезитерапия при дегенеративни заболявания на гръбначния стълб. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“
Рехабилитация Мутафчиев

 

Един от начините да се раздвижите и да намалите напрежението е с тренировки Пилатес онлайн https://online.pilatesgerganakoleva.com/

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *