fbpx

Облекчаване на болките в гърба чрез Пилатес

Облекчаване на болките в гърба чрез Пилатес
03.07.2016 2 Comments Блог Гери

Облекчаване на болките в гърба чрез Пилатес

По-голяма част от болките в гърба се дължат на неправилна стойка. А когато казвам неправилна стойка, имам предвид стойката, в която прекарвате по-голяма част от деня.

Дали стоите на бюро и гледате право напред?  За нещастие много хора го правят и им е много трудно да стоят изправени в продължение на осем часа. Това се превръща в омагьосан кръг – първоначално стойте дълго време по начин, при който гръбнакът няма добра опора (обикновено леко прегърбени). След това мускулите, които отговарят за стойката губят силата си, тъй като преставате да ги използвате. Най-накрая не можете да стоите правилно дори да искате, тъй като сте загубили сила. Какво да правите? Освен да напуснете работа… Познайте! Пилатес!

Повечето упражнения на постелка в Пилатес укрепват мускулите, които отговарят за поддържане на гръбначния стълб и ви позволяват да разберете какво всъщност е правилна стойка. Но не е достатъчно само за правите упражнения на постелка; ако искате да подобрите стойката си и да излекувате болките в гърба, трябва да включите Пилатес в ежедневието си. Трябва да пренесете концепциите за неутрален гръбнак, издължаване и загребване с корема на работното си място. Ако успеете да направите това, веднага ще усетите промяната – болките в гърба ще престанат, стойката ви ще се подобри и ще се чувствате по-добре.

Да разберете основните причини за болките в долната част на гърба

Отново подчертавам, че болките в гърба се дължат на неправилна стойка. Най-важното, което трябва да помните, за да избегнете лошата стойка, е да стоите изправени, да прибирате корема и да придърпвате лопатките надолу към гърба. Когато откриете правилната стойка, ще почувствате лекота в целия гръб.

Може да се наложи да се потрудите в продължение на доста време, за да се научите да стоите правилно. Мускулите, които отговарят за стойката, трябва да влязат във форма. Но колкото повече напредвате, толкова по-добре ще се чувствате. Ако ви се налага да стоите изправени дълго време, опитайте се да държите коленете отпуснати; не ги стягайте. Опитайте се да отпускате тежестта равномерно върху двата крака. Дръжте корема прибран.

Не всичко обаче се дължи на лошата стойка. Често вина има и заседналият начин на живот. Да приемем фактите – не сме създадени да стоим пред монитор по осем часа на ден – или изобщо да стоим толкова дълго. Стоенето не е лесно за гърба ви. Ако се замислите, когато седнете на стол, мускулите на гърба трябва да работят през цялото време, за да ви държат изправени. Краката изобщо не могат да помогната. Освен това стоенето в една поза не спомага за добро кръвообращение и мускулен тонус. Нарушете еднообразието на работния ден като редовно ставате от стола и се изпъвате, разхождате се или правите някои упражнения от Пилатес, ако имате тази възможност.

Намаляване на болката във врата и раменете

Напрежението във врата и раменете е едно от най-често срещаните оплаквания в днешно време. Хората често седят пред компютъра с часове, както на работното си място така и у дома. Да се води толкова заседнал начин на живот не е естествено и мускулите на раменете се напрягат, за да държат ръцете напред в продължение на часове. Също така хората са склонни да напрягат врата си при стрес и емоции. Упражненията по Пилатес могат да ви помогнат да отпуснете тези мускули.

Онлайн Пилатес тренировка с Гери!   

източници: Пилатес for Dummies

#pilates #pilatesPlovdiv #PilatesGerganaKoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.
Leave Comment
 1. 1

  Петя

  Много полезно! ☺

  Отговор
 2. 1

  Gerri

  Здравей, Гери,

  като цяло, за облекчаване на болките в кръста , гърба и врата използвам един MSM гел с алое вера на една зивестна немска фирма. Помага ми много за облекчаване на болките, въпросът е , че не трябва да се стига до тях! 😀

  В статията си описала много добре причините за появата им, за съжаление веднъж като свикнеш да стоиш неправилно, много трудно успяваш да поправиш – с лошите неща лесно се свиква 😀

  Понякога, когато изпитвам силни болки, освен че се мажа с гела, правя някои от упражненията, които ти си споделяла от пилатеса – много ми помагат. Истината обаче е , че трябва редовно да мислим за тези неща и да не допускаме болката да се появи , а превантивно, както взимането на витамини, да се движим и да поддържаме тялото, мускулите и сухожилията здрави – нещо, което все още доста българи не правят, включая и мен. Но си взимам поука, идвам в залата скоро! 😀

  Благодаря ти за полезната статия!

  Отговор

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *