fbpx

Мотивация за тренировка

Мотивация за тренировка
07.07.2016 2 Comments Блог Гери

Създаване на мотивация за тренировка

Как да запазите мотивацията си, да останете дисциплинирани и въодушевени и да изпълнявате комплексите, които поради повтарянето може да започнат да ви отегчават? Особено през дните, когато се чувствате отпаднали, уморени или сте твърде заети? Или пък наскоро сте родили и трябва да се грижите за новороденото бебе, или пък сте боледували от грип и не се чувствате във форма?

Мотивацията до голяма степен е нагласа. Когато имате положително отношение, сте способни не само да вземате повече от живота, но и да му се наслаждавате. Ще разгледаме причините, поради които намалява мотивацията ви, и за решенията, които ще ви накарат да станете и да се заемете с упражненията. И колкото е полезно да с и давате сметка защо се събуждате изморени, толкова повече е нужно да сте наясно какви възможности имате, за да се измъкнете от това състояние.

Стрес – всеки има тревоги и отговорности. Всеки се чувства понякога претоварен с работа и семейни задължения. Финансови трудности, деца, смяна на работа и постоянни промени – всички те са част от нашия забързано протичащ живот, а в някои случаи могат да ни връхлетят и едновременно. Според Ханс Селие, симпатиковата нервна система отговаря с поредица от психологични реакции на ситуация, определена като стресова. Произвеждат се хормони от надбъбречните жлези, сред които са кортизол и епинефрин, които привеждат тялото в състояние на готовност, по известно като реакцията „борба или бягство“. Селие смята че след като провокираната от стреса реакция отзвучи, организмът се завръща към балансираното си състояние, наречено хомеостаза. Изследвания обаче показват, че когато тялото хронично е изложено на въздействието на стресовите хормони, това може да доведе до нежелано натрупване на килограми. Някои учени са на мнение, че хроничното повишаване на нивата на кортизол може да доведе до напълняване, особено в коремната област. Този резултат е нежелан, и първото, което трябва да направите е да намалите стреса, това ще намали излива на хормони и ще се почувствате по-добре. Не само ще станете по-гъвкави и с по-свободни движения, но и тялото ви няма да се чувства така натежало и отпуснато, когато се упражнявате.

Пилатес упражненията подобряват настроението, тъй като предизвикват биохимични промени в тялото и мозъка. Редовното изпълнение на комплекс Пилатес упражнения намалява нивото на надбъбречните хормони, които тялото ви произвежда в отговор на стресова ситуация. Същевременно при Пилатес упражненията се произвежда голямо количество ендорфини, мощни обезболяващи и повишаващи настроението химични вещества в мозъка. Депресираните хора  изпитват недостиг от тези вещества. Така, че ако се отказвате от упражненията, защото сте силно стресирани, вие губите чудесна възможност да намалите напрежението. Упражненията, които включват едновременно тялото и ума, са винаги препоръчителни, тъй като намаляват стреса със способността си да фокусират и прояснят ума, което е първата стъпка за създаването на полезния навик. И понеже упражненията сами по себе си значително намаляват стреса, в моментите когато сте напрегнати и разтревожени, и готови по тази причина да се откажете от комплекса си, помислете си !

Пилатес с Гери! Направете резервация от тук или по телефона.

източник: Пилатес всяка сутрин – Катлийн Мураками

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.
Leave Comment
 1. 1

  Gia Dia

  Много хубава статия, благодаря. Накара ме да се замисля дали наистина нямам време за спорт, или се хващам за умората като за извинение…

  Отговор
  1. 1

   Гери

   Благодаря 🙂 Радвам се, че ви е харесала!

   Отговор

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *