fbpx

Едно интервю с мен за поддържането на добра форма с пилатес

Едно интервю с мен за поддържането на добра форма с пилатес
08.03.2016 1 Comment Блог Гери

Едно интервю с мен, дадено за dolls.bg

Докато се ровихме из социалните мрежи, съвсем случайно попаднахме на една дума, която беше чужда за нас. Звучеше ни някак странно, но и в същото време заинтригува нашият интерес. Започнахме да се ровим из интернет, за да научим повече за методът на Джоузеф Пилатес. За наше улеснение, попаднахме на Гери, която е инструктор по Пилатес в Пловдив и води точно такъв тип упражнения! Тя беше така любезна да ни разкаже подробно за Пилатес упражненията и защо е решила да се занимава с този вид спорт.

Гергана Колева
Гергана Колева – инструктор по Пилатес

dolls.bg: Здравей Гери и ти благодарим, че прие нашата покана! Причината да те потърсим е спортът, с който се занимаваш и преподаваш! Но преди да разкажеш малко повече за него, би ли се представила пред нашите читатели.

Гергана Колева: Здравейте! Благодаря Ви за поканата! Ще Ви разкажа накратко за себе си. От град Пловдив съм, на 25 години. В момента съм инструктор и водя курсове по Пилатес от близо 3 години. Спортът присъства в ежедневието ми още от дете! Първият спорт, до който се докоснах беше художествената гимнастика, на която посветих 11 години. Занимавала съм се известно време със спортни танци – любителски. Във времето, в което учих бакалавър, се състезавах за представителният отбор по аеробика на университета. Завърших бакалавърска и магистърска степен в Пловдивски Университет, специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание“. Докато следвах, преподавах на „малки гимнастички“ по детски градини, а и като доброволец към организация за деца лишени от родителски грижи. Като студентка, започнах да посещавам една от водещите школи за модерен балет в града. Мога да кажа, че винаги съм имала влечение към танците и мога да добавя, че в момента следвам втората си магистратура, която е „Съвременни танцови техники“ в Академия за музикално и танцово изкуство.

dolls.bg: Преподаваш Пилатес! Какво точно представлява Пилатес? Пилатес не е ли вид Йога, ако можем така да го определим?

Гергана Колева: Методът е създаден от Джоузеф Пилатес. Упражненията са насочени към възвръщането и поддържането на естествения баланс на тялото, посредством фокусирани и контролирани движения. Тези движения, целят укрепването и удължаването на мускулите, за да поддържат тялото подвижно. Тази система ни помага, да осъществим връзка между психиката и начина на движение, като мислим как дишаме, и как да изолираме определени движения на тялото, същевременно увеличавайки стабилността си от поддържащи мускулни групи. Това не я прави духовна практика, а по-скоро начин да осъзнаваме движенията на тялото си и реакциите спрямо тях.

Гергана Колева
Гергана Колева

dolls.bg: Какво те подтикна да се занимаваш точно с Пилатес? С какво те грабна?

Гергана Колева: Подтикна ме желанието ми да поддържам тялото си във форма и да водя здравословен начин на живот. Пилатес е като част от редовните грижи, които започваме да осигуряваме на тялото си.

dolls.bg: Според теб самата, тъй като се занимаваш точно с този спорт, популярен ли е Пилатес в България и има ли желаещи да се занимават с него?

Гергана Колева: Все още има хора, които не знаят какво е Пилатес и какви са ползите от него. Това е поемането на ангажимент, от сега нататък да правим зависещото от нас, за подобряване на стойката на тялото, здравето и качеството на живот.

Гергана Колева
Гергана Колева – инструктор по Пилатес

dolls.bg: Да ти признаем честно, че преди да разговаряме с теб, много бегло знаехме за Пилатес и какво точно представлява! Позаинтересувахме се обаче и разбрахме, че доста от професионалните спортисти го използват за възстановяване! За кой може да бъдат още полезни Пилатес упражненията?

Гергана Колева: Пилатес е особено ценна система, защото дава възможност на човек да подбере така упражненията, че да поддържа силните си места и същевременно да помага за възвръщането на баланса на слабите. Може да се практикува от хора във всички възрасти, като има упражнения с различна степен на интензивност. Работим за функционалната си форма, като тренираме тялото за това, което трябва да прави през повечето време. Ако работите например като служител в офис, прекарвайки целият си ден пред компютъра със заоблен гръб и повдигнати рамене, в бъдеще ще имате сериозни проблеми с кръста и гърбът. Упражненията са фокусирани върху отпускане на областта на напрежение и укрепване на подложените на голямо натоварване мускули. Много от кондиционните треньори използват Пилатес, като допълнително средство за поддържане на добрата физическа форма на елитните спортисти.

dolls.bg: Предполагаме, че доста различни хора посещават твоите курсове, също така на различна възраст. Защо искат да се запишат хората на Пилатес? Какво ги мотивира и подтиква да го направят? Защо не примерно на каланетика, йога или тае-бо? Има ли мъже, които да посещават твоите курсове?

Гергана Колева: Тези, които знаят какво е Пилатес идват мотивирани и с определена цел. Те искат да поддържат тялото си в добра физическа форма или да се справят с някой здравословен проблем. Има и такива, които първо идват от любопитство, но когато усетят ефективността на упражненията започват редовно да се грижат за тялото си и да препоръчват на приятелите си. Имала съм единични случаи, в които мъже са посещавали тренировките ми. Пилатес е подходяща система от упражнения за хора, без значение от пол и възраст.

Групата на Гери
Пилатес упражнения с Гери

dolls.bg: Трябва ли да се спазва някакъв хранителен режим докато практикуваме Пилатес?

Гергана Колева: Тази система не изисква специален режим на хранене, но естествено аз съм за здравословното хранене и смятам, че един разумен хранителен режим подсилва ефекта от заниманията с Пилатес.

dolls.bg: Разбрахме, че ще отваряш и втора зала за Пилатес в Пловдив! Кога предстои събитието и къде ще могат да те намерят твоите бъдещи възпитаници, които желаят да се занимават с Пилатес?

Гергана Колева: Да, така е! Освен в Синдикален дом на културата „Борис Христов“, където в момента водя групи, предстои откриването на още една зала на 18.01.2016г. в хотел SPS. Всеки, който иска да ме намери може да го направи на тези две места – Facebook страницата ми или на майл: gerganakoleva_pilates@abv.bg.

Упражнения с Гери
Пилатес Упражнения с Гери

dolls.bg: Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Гергана Колева: В свободното си време обичам да чета, да гледам волейбол, да се разхождам с приятели сред природата, да плувам, да карам ски, да танцувам и да се веселя като всички млади хора.

dolls.bg: Какво искаш да постигнеш през 2016 година, а и за в бъдеще?

Гергана Колева: През 2016г. ми предстои да завърша втората си магистратура, и да разширя дейността си, като искам да включа и работа с деца.

Гергана Колева
Гергана Колева
Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.
Leave Comment
  1. 1

    Още едно място да тренираме заедно - Пилатес с Гергана Колева

    […] Ще се радвам да се поупражняваме заедно! […]

    Отговор

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *