fbpx

Мускулна треска и промените, които настъпват в организма

Мускулна треска и промените, които настъпват в организма
15.03.2016 No Comments Блог Гери

Мускулната треска настъпва в резултат на физическа активност и засяга определени мускулни групи. Тези мускулни групи не са били приспособени за вида натоварване, на който са подложени.  Дискомфорта се появява от 24 до 48 часа и изчезва до няколко дни или седмица.

 Умората е физиологично състояние, настъпва както при интензивна, така и при продължителна лека работа. Промените в организма, които настъпват при физическа работа са:

  • изразходване на енергийния запас ( АТФ, гликоген )
  • натрупване на млечна киселина (лактат). Лактат се произвежда постоянно в процеса на нормалния метаболизъм и при физическа дейност. Ацидоза  възниква при натрупване на млечна киселина (лактат) в тъканите. Блокират се ензимите, които катализират доставката на АТФ, намалява съкратителната способност на мускулите.

Важно е да знаете, че времето  за възстановяване от мускулна треска е различно. То зависи от степента на натоварването, на което се били подложени. Колкото по-голямо натоварване са изпитали мускулите, толкова повече време ще е нужно, за да се възстановите.

Най-доброто, което можете да направите, за да избегнете мускулната треска е активното възстановяване.  Активно възстановяване – разтягането на мускулите веднага след натоварване, помага за тяхното удължаване и отпускане. Така те възвръщат пълния си обхват на движение. IMG_2696

Пилатес е система от упражнения, с която се натоварват по-големите мускулни групи, съчетано с работа за гъвкавост – разтягане и удължаване на мускулите.

Тренирайте редовно!

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *