fbpx

Как да постигнем балансирано тяло

Как да постигнем балансирано тяло
10.12.2016 No Comments Блог Гери

Как да постигнем балансирано тяло

Методът Пилатес е система за въздействие върху двигателния апарат. Неговата основна цел е да се постигне „балансирано тяло“. Изразът „балансирано тяло“ е относителен и зависи от възрастта, здравословното състояние и структурата на всеки отделен индивид. Няма такова нещо като идеално тяло, да не говорим пък за идеална форма. Всички ние се различаваме по отношение на размер, телосложение, сила и гъвкавост. Така че, за да постигнете баланс, трябва да тренирате това, което имате.

За да преминете от „липса на баланс“ към „баланс“ трябва да насочите съзнанието си към тялото. Скелетът се движи от мускули, а мускулите се контролират от нерви. А вие стигате до нервната си система, като целенасочено използвате съзнанието си. Само тогава сте в състояние да поправите „нарушените движения“.

Методът Пилатес е форма на „разумна“ тренировка за тялото. Съществуват много други форми на разумно трениране, но нито една от тях не е предназначена и не цели единствено и само изпълнение на упражнения. Пилатес се концентрира предимно върху двигателния апарат на тялото – мускули, стави, стойка, функционални движения и тяхната връзка със съзнанието.

Последователите на този метод разбират как функционират телата им. Ключът към физическото познание е обединението на тялото и съзнанието. При метода Пилатес връзката тяло-съзнание се постига, като се следват няколко основни принципи:

  • Дишане – добрата техника на дишане е от изключителна важност за доброто здраве и правилната стойка. Само ако разбираме анатомията на дишането, можем да придобием истинска представа за физическото си Аз.
  • Концентрация – Пилатес е прозрял смисъла от пречистване на съзнанието преди физическата дейност. Той е бил убеден, че емоционалното и психологичното състояние не могат да се изолират от физическото.
  • Център – всички упражнения Пилатес започват от стабилен физически център (енергийна централа) който трябва да се локализира и поддържа през цялото време.
  • Прецизност – целта на всяко едно упражнение Пилатес е много специфична, в резултат на това всеки един детайл на дадено упражнение трябва да се изпълнява по прецизен начин.
  • Плавност – много е важно движенията и дишането да бъдат плавни. Така се избягват разтягането, напрегнатостта и дискомфорта.
  • Контрол – целта на Пилатес е да се постигне контрол върху съзнанието, тялото и движенията.

Ако добавим и допълнителните принципи, тъй като методът се развива непрекъснато, списъкът би станал твърде дълъг, но най-важните сред тях са: координацията, релаксацията и издръжливостта. Всеки един от шестте принципа трябва да е налице при изпълнение на Пилатес упражнение. Само тогава можете да бъдете сигурни, че упражнението е ефикасно и ползотворно.

източник: Пилатес стъпка по стъпка – Шиан Уилямс и Доминик Жансен

Пилатес с Гери ! Разгледайте графика и направете резервация от тук или по телефона.

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *