fbpx

Пилатес упражнения – за кои хора са подходящи?

Пилатес упражнения – за кои хора са подходящи?
14.02.2018 No Comments Блог Гери

Пилатес упражнения – за кои хора са подходящи?

Пилатес, наричан още метод за координация между ум, тяло и дух, представлява серия от безконтактни упражнения, разработени от Джоузеф Пилатес с цел развиване на сила, гъвкавост, равновесие и вътрешно удовлетворение.

Пилатес представлява форма на тренировки за сила и гъвкавост, в които може да участва всеки, независимо от нивото на физическата си форма. Освен това, упражненията могат да се адаптират за хора, които имат ограничения в движенията или използващи инвалидни колички.

Освен това пилатес помага за предотвратяване и възстановяване от наранявания, подобряване на стойката на тялото и увеличаване на гъвкавостта, кръвообращението и равновесието.

Макар пилатес често да се свързва с танцьори,спортисти и по-млади хора, които желаят да увеличат физическата си сила и гъвкавост, от 2003 г. се използва опростена версия на някои упражнения, за да се намали рискът от загуба на кондиция по време на болничен престой на възрастни хора.

Изследване на хоспитализирани пациенти на възраст над 70 години, проведено в Канада, е установило, че онези, на които е бил предоставен набор от упражнения от пилатес за изпълняване в леглото, са се възстановили по-бързо от контролна група, на която са били предложени за изпълнение набор от пасивни упражнения в границите на движение на пациентите.

При първата среща инструкторът анализира стойката и движението на клиента и съставя специфична програма за тренировки. След съставянето на програмата сеансите следват определен ред.

Те обикновено започват с упражнения на постелка, пасивно и активно разтягане.
При пасивното разтягане инструкторът движи и притиска тялото на клиента, за да разтегне и удължи мускулите.

По време на периода на активно разтягане клиентът извършва разтяганията, а инструкторът наблюдава тялото и дишането му. Тези упражнения загряват мускулите като подготовка за упражненията с машини. Машините помагат на клиента да поддържа правилната позиция, необходима за всяко упражнение.

Съществуват повече от 500 упражнения, разработени от Джоузеф Пилатес. „Класическите“ упражнения според Студио „Пилатес“ в Ню Йорк използват няколко принципа. Те включват концентрация, съсредоточаване, плавни движения и дишане.

Някои инструктори преподават само класическите упражнения, разработени от Джоузеф Пилатес. Други предлагат нови упражнения, които представляват разновидности на класическите, за да направят упражненията по-достъпни за точно определен човек.

Методът на Пилатес не може да замести добрата физиотерапия, макар че се използва все по-широко и често се препоръчва от физиотерапевтите още от средата на 80-те години на миналия век. Хората с хронични травми трябва да потърсят лекарски съвет.

Към началото на 2009 г. изследвания върху пилатес се извършват от много физиотерапевти и геронтолози, и всичките резултати са положителни. Привлекателността на метода за широката публика, съчетана с подновения интерес към него от страна на рехабилитаторите, говори, че съвсем скоро, че метода може да се използва за по-бързо възстановяване след редица операции.

Първоначално танцьорите и актьорите са привлечени от пилатес като форма на тренировки за сила и гъвкавост, които не създават мускулна маса. Професионалните спортисти и любителите също използват тези упражнения, за да предотвратят повторни контузии.

 

Източник: ozdravei.net

Разгледайте графика и запазете място за тренировка Пилатес с Гергана от тук!

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *