fbpx

Стабилността – в Пилатес

Стабилността – в Пилатес
16.01.2017 No Comments Блог Гери

Стабилността – основен елемент в Пилатес

Съсредоточаването върху стабилността, когато изпълняваме упражненията, е част от красотата на Пилатес и това, което я превръща в перфектна система за рехабилитация. Всъщност, много упражнения на постелка в Пилатес целят съсредоточаване предимно върху стабилността на трупа. Стабилността е способност да не се движи никоя част от тялото, докато друга част се натоварва. Например, когато вдигате ръка максимално нагоре пред себе си, опитайте да не извивате гърба си. За да постигнете това, трябва да използвате коремните си мускули, така че гръдният кош да не се надига, докато ръката се издига над нивото на раменете. Поддържането на неподвижен гръбнак, докато движите ръцете и краката, изисква стабилността на тупа, която се постига предимно чрез коремните мускули.

По-голяма част от упражненията в Пилатес използват концепцията за стабилност на трупа, а това е една от основните предпоставки за здраве и дълголетие на гръбначния стълб. Когато претърпите травма, травмираната област става нестабилна. Първото нещо, което трябва да направите, е да се научите да стабилизирате тази област, за да не претърпите повторна травма и да позволите на лечебния процес да започне. За това Пилатес е една от най-безопасните форми на упражнение след травми. Освен това Пилатес предотвратява травмите, тъй като е много по-малко вероятно да се нараните, ако поддържате съвсем стабилни трупа и ставите.

Важно е да се научите да стабилизирате различни части на тялото, за да може да предотвратявате травми или за да се възстановявате от такива. Стабилността на трупа се постига предимно чрез укрепване на корема и е една от най-важните концепции в метода Пилатес. Когато се опитвате да сте стабилни, най-важното, за което трябва да мислите е – просто „не мърдайте“.

Трупът може да се раздели на две части – горна част 9 гръден кош/ горна част на гърба) и долна част (долната част на корема/ долна част на гърба)

  • Стабилността на горната част на трупа се постига чрез горните коремни мускули. Може да се наруши от горните крайници (ръцете). Ако лежите по гръб и протегнете ръце на главата си, трябва да използвате горните коремни мускули, за да постигнете стабилност на трупа и за да не се повдигат гръдния кош и горната част на гърба. Концепцията за стабилност на горната част на трупа се използва винаги, когато ръцете се движат, а трупа трябва да остане стабилен.
  • Стабилността на долната част на трупа се постига чрез мускулите в долната част на корема. Може да се наруши от долните крайници. Ако лежите по гръб с вдигнати крака и искате да ги сведете към земята, трябва да използвате мускулите в долната част на корема, за да не разтегнете прекалено долната част на гърба или да го извиете нагоре.

За пълна стабилност на трупа работи цялата коремна стена. Тя може да се наруши от едновременното движение на ръцете и краката. Ако лежите по гръб с ръце и крака перпендикулярно на тялото и започнете да отдалечавате ръцете и краката, цялата коремна стена трябва да работи, за да не позволи на трупа да се извие нагоре. Тази концепция се използва в доста упражнения от средно и напреднало ниво в Пилатес.

Пилатес с Гери ! Разгледайте графика и направете резервация от тук !

източник: Пилатес for Dummies – Ели Херман

#pilates #pilatesplovdiv #pilatesgerganakoleva #ОнлайнПилатесТренировка #onlinepilates #OnlinePilatesGerganaKoleva

Tags
About The Author
Гери Здравейте, казвам се Гергана Колева и съм пилатес инструктор в град Пловдив.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *